Heb je bouw- of verbouwplannen? Denk al van in het begin goed na over je badkamer. Heb je kinderen of is er eentje op komst? Dan is een badkamer die kindvriendelijk is en mee evolueert ideaal. Of wat dacht je van een tweede badkamer? We bekijken enkele onmisbare badkamertips voor jonge gezinnen. 

  

Ga je bouwen? Dan kun je in principe alle kanten uit. Laat je begeleiden door je architect over de locatie en grootte. Om het plaatsen van de leidingen te vergemakkelijken, is de ideale plek van de badkamer net boven of in de buurt van de keuken. Voor het comfort kies je best een ruimte aangrenzend aan één of meerdere slaapkamers. Een oppervlakte van ongeveer 10 m2 volstaat voor een standaardbadkamer. Heb je graag een vrijstaand bad of een extra ruime douche? Dan kies je beter een iets grotere ruimte.  

1 of 2 wastafels? 

Heel wat mensen kiezen zonder veel nadenken voor een dubbele wastafel. Je denkt best even goed na of je dat wel echt nodig hebt. Hoe vaak staan jullie met tweeën of het hele gezin tegelijkertijd in de badkamer? Een lang tablet met één wastafel heeft ontzettend veel voordelen. Je kunt er bijvoorbeeld een verzorgingskussen leggen om je baby te verschonen. Achteraf is het tablet multifunctioneel. Je zet er je kleuter op om hem of haar op een comfortabele hoogte aan- of uit te kleden. Zodra je oogappel wat groter is, kun je er zijn of haar kleertjes klaarleggen of je kunt er de haardroger, een stapeltje schone handdoeken of je elektrische tandenborstels kwijt.    

 

Voldoende opbergruimte 

De badkamer is geen stockageruimte. Plafondhoge kastenwanden zijn overbodig. Probeer wel voldoende ruimte te creëren voor de dagdagelijkse dingen zoals handdoeken, toiletgerief en ondergoed. In de meeste gevallen volstaat een wastafelmeubel met dubbele kolomkast. Een spiegelkast biedt nog wat extra ruimte voor verzorgingsproducten. Schoonmaakproducten en medicijnen? Die berg je best elders op. 

 

Lees ook: Zo kies je de juiste badkamerkast

Vermijd slippertjes 

Om ongelukken te voorkomen is het belangrijk om rekening te houden met enkele veiligheidsaspecten. Kies je voor een inloopdouche? Zorg dan voor een antislipstructuur om uitglijden te voorkomen. Een vlakke douchebak – op dezelfde hoogte als de vloer – is ergonomisch en kan perfect in een nieuwbouwwoning. Bij een renovatie is dit helaas niet altijd mogelijk. Probeer het opstapje in dat geval zo laag mogelijk te houden. 

 

Voorkom te hoge temperaturen 

Één seconde is voor een kind voldoende om zich te verbranden. Laat je kind daarom nooit alleen in de badkamer. Kies in je bad en douche voor een thermostaatkraan. Op die manier is de temperatuur begrensd tot 38°C. Met een zogenoemde CoolTouch-kraan voorkom je zelfs dat de buitenkant van de kraan te heet wordt. 

Krasvaste materialen 

Zowel voor je badkamermeubels als je douche of bad, bestaan er heel wat verschillende materialen. Kies als jong gezin sowieso voor een slijt- en krasvast badkamermeubel. Probeer ook zoveel mogelijk rechte hoeken te vermijden. Wil je een douchebak? Houd er dan rekening mee dat een effen douchebak veel krasgevoeliger is dan een douchebak uit geëmailleerde staalplaat. Composiet wint eveneens aan populariteit omdat het duurzaam, onderhoudsvriendelijk en in diverse kleuren beschikbaar is. Liever een ligbad? Een bad uit verhard kunststof kost niet veel meer dan een variant in acryl, maar het is wel een stuk krasbestendiger en geeft je dus langer plezier. 

 

En de vloer? 

Keramische tegelvloeren zijn nog altijd het populairst in de badkamer maar kurk is aan een stevige opmars bezig. Dit natuurlijk materiaal voelt warm en zacht aan. Bovendien is het vandaag in heel wat maten, vormen en kleuren beschikbaar. Fan van strak? Een gietvloer is eveneens een aanrader voor in de badkamer: naadloos én onderhoudsvriendelijk. 

 

Extra badkamer voor de kinderen 

Heb je nog ruimte over in je woning? Overweeg dan zeker een tweede badkamer voor je kind(eren). Een enkele lavabo en extra douche is geen grote meerprijs, maar het maakt het spitsuur wel een stuk aangenamer, zeker als de kinderen al wat groter zijn.  

 

Conclusie 

Tijd voor een nieuwe gezinsbadkamer? Ga voor slijtvaste materialen, spendeer voldoende aandacht aan veiligheid en voorzie voldoende opberg- en werkruimte. De ideale badkamer is uiteraard voor iedereen anders maar met behulp van deze praktische badkamertips voor jonge gezinnen is het wellicht iets eenvoudiger om knopen door te hakken. Op zoek naar inspiratie voor je badkamer, op deze pagina kan je zeker leuke ideeën opdoen.

 

Ben je klaar om de volgende stap te zetten? Onze badkamerspecialisten helpen je graag de juiste producten te kiezen voor een kindvriendelijke badkamer. In onze toonzaal kan je honderden producten bekijken en de kwaliteit ervan voelen zodat je de juiste keuze kan maken voor jouw badkamer. Maak een afspraak bij één van onze adviseurs in een STG toonzaal in jouw buurt, wij maken graag de nodige tijd voor je vrij.

Prendre rendez-vous

Prenez rendez-vous dans notre showroom et posez toutes vos questions à l'un de nos experts en salle de bains.

Prendre rendez-vous
Trouvez un showroom
stg vind een toonzaal in de buurt stg vind een toonzaal in de buurt